2012. április 7., szombat

A kereszt útja


Aznap hozták meg a friss cédrusokat. Velük együtt érkezett a lista is a rómaiaktól, hogy mit várnak el a zsidó ácsoktól. Természetesen térítésmentesen.


A lajstromban szerepelt 8 szekérkerék és 40 gerenda, valamint 1 új kereszt. Az utolsó tétel volt a legszokatlanabb. Bár kevés munkával jár az elkészítése, annál tartósabb egy ilyen darab. Legalább 75 feszítést kibírnak, de a cédrusfeszületek, jó kapcsokkal, akár 100-t is.
"Szóval megint meghal majd legalább 100 ember", gondolta magában.



Nem volt dicsőség keresztet készíteni. A betesdai Zakeus nem is jó szívvel állt neki összeeszkábálni a kivégzőeszközt. Nem szerette, ha közvetve is köze van a halálhoz. Nagyon félt a kivégzéstől, ezért nem rótta másra a rómaiak parancsát, nem akarta, hogy ő kerüljön az új keresztre, ezek mindenre képesek. Mikor a rómaiak eszébe jutottak, köpött. Most is köpött, majd a szerszámaiért ment. Elsőként kezdett a faszerkezet elkészítéséhez. Ritmusosan ütötte be a kapcsokat és a szögeket. A rómaiak a T-alakú feszületeket szerették. Azt faragott hát nekik.



Nem gondolta végig, hogy ki kerül majd erre a keresztre, csak azt tudta, hogy közeleg a húsvét és már azt tervezgette a fejében, hogy a városba érkező családtagjait hol szállásolja majd el. Egyikükről tudta, hogy nem jön. Fia, Tamás régóta beállt egy utcai proféta mögé. Talán 3 éve is van, hogy elhagyta a műhelyt.



Amikor erre gondolt, ingerültebben verte be a szögeket a fába. Haragudott arra a názáreti prédikátorra, anélkül is, hogy látta volna. Amikor kész lett, hívta a segédeket, hogy állítsák fel. Egy pillanatig elégedetten nézte, majd újra eszébe jutottak a rómaiak. Megint köpött.



De, amikor megtudta, hogy azt a názáreti rabbit feszítették a keresztre nem volt elégedett, sem boldog. A rómaiakra sem tudott köpni. Ő is az első keresztények közé állt a pészachot követően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése