2012. május 10., csütörtök

Óraátállítás

A májusi reggelek csalókák. A csípős hideg délre akár 30 fok is lehet, de fele ennyi is maradhat. A buszok a menetrendben követik ezt a hőmérséklet ingadozást. Néha 5, máskor 10 percet késnek.
Egy ilyen helyzet miatt került késésbe hősünk, B. István hidegburkoló. Bár a munkája napokat is ráér, ő szeret mindig pontosan érkezni. Ennek érdekében a saját óráját mindig meghatározatlan idővel visszaállítja, így sosem tudja, hogy éppen hány perce van még a késésig.

A munkáját mindig lendületesen végzi, bár elérhető nála jobb minőség, de egy garantált szintet hoz. Biztosan nem kell vele semmit sem újra megcsináltatni és általában gyorsan végez.
Azonban  azon a rendkívüli napon, amelyen késett - ezzel beláthatatlan eseménysort elindítva - áldozata lett annak, amitől mindig félt: a kapkodásnak. Eleinte csak kicsit igyekezett, azonban a tény, hogy fogalma sem volt arról, hogy a karórája mennyire mutatja a pontos időt - ne feledjük, lehet, hogy a mérőműszer késett, hiszen a határozatlan időbe ez belefér - elkezdett trehányan és egyre gyorsabban hajtani. A malteros kanál a legtöbb esetben még végig se simította a cementet, már nyúlt vele a következő adagért.

Az így kialakult sietségben a figyelmetlenség abba a végzetes hibába sodorta, hogy a jegygyűrűje is egy rózsadombi ház falában kötött ki. Azonban a koncentráció hiány természetesen ezt a jelenet is eltakarta a tudata előtt.

Így, még mindig bizonytalanul a pontos időt illetően a munkahelyéről is korábban, tébolya annyira erős volt, hogy már órás késéseket képzelt a mutatók mögé a számlapon. Emiatt több mint 60 perccel a munkaidő előtt blokkolt és elindult haza.

Ahol felesége felháborodottan ordítozott vele, először azért, mert azt hitte, B. Istvánt kirúgták. Majd azért, mert észrevette a jeggyűrű hiányát. Hosszas üvöltözés után ezen a napon először került utcára, majd nem sokkal később telefonon is utolérték az építkezésről, és közölték vele, ki van rúgva.

B. István ekkor még mindig nem tudta a pontos időt, csak azt, hogy még mindig hideg van, mint reggel és a megállóban hallotta, hogy késnek a buszok reggel óta. Ekkor sajnálta először, hogy mások nem állítják vissza az órájukat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése